Thema-avond Alcohol en Drugs 30-6-2010

Ton Mommersteeg doet het openingswoord en heet eenieder welkom namens het Dorpscafé en voetbalvereniging Spoordonkse Boys.

De opkomst is mager i.v.m. het warme weer. Er wordt kort ingegaan over het samengaan van Buurtbeheer en dorpscafé.
De picknick was geslaagd, er waren ongeveer 425 mensen aanwezig ondanks het slechte weer. Deze konden genieten van het lekkers dat door de Spoordonkse ondernemers geteeld en of bereid was.
Het shoppen in Spoordonk heeft ook een vervolg gekregen in de vorm van een boodschappenservice.
De werkgroep “Sporen uit Spoordonk “is druk in de weer en is een soort ruilactie begonnen waar iedereen foto’s in kan sturen en dan digitaal foto’s terugkrijgt. Het is de bedoeling dat er in 2011 een boek uitgegeven wordt.

Hierna geeft Ton het woord aan Kees van de Poll  die de spreker en discussieleider is op deze avond.
De avond is tot stand gekomen n.a.v. een signaal van de buurtbrigadier  dat er in Spoordonk  het alcohol- en drugsgebruik aan het toenemen is, hetgeen voor ons en onze jeugd niet wenselijk is.

De avond is georganiseerd m.m.v. de gemeente Oirschot (in de personen van Renee ter Maat en Willem Timmermans) en de GGD.
Als eerste gaf Eline van de GGD een inleiding over alcoholgebruik en de gevaren hiervan. Hun standpunt is om alcoholgebruik te verbieden tot 16 jaar en liefst langer. Het gebruik van alcohol tast de ontwikkeling van de hersenen aan. Dit is vooral voor de jeugd schadelijk, omdat de ontwikkeling van de hersenen pas stopt rond de 24 jaar.

Er werden discussies gevoerd over wel of niet verbieden en het gevaar dat de jeugd dan stiekem gaat drinken. Er werd ook aangegeven dat wij als volwassenen het goede voorbeeld moeten geven en niet elke dag alcohol moeten drinken en bovendien met mate.

Willem Timmermans gaf een inleiding over drugsgebruik en de vele soorten die in omloop zijn. Hij gaf aan dat het gebruik van XTC veel goedkoper is dan het drinken van alcohol. Het zelf maken van drugs is in opkomst. Zo kan er goedkoop, met middelen die in de diverse doe- het- zelf zaken te koop zijn, drugs gemaakt worden. De recepten zijn bovendien gemakkelijk  op internet te vinden. De mensen waren onder de indruk, ondanks dat er soms wat lacherig om werd gedaan.

Als laatste kwam Robbert, een ex drugs- en alcoholverslaafde aan het woord. Hij vertelde zijn levensverhaal en drukte ons op het hart om voorzichtig te zijn met alcohol en drugs. We moeten onze oren goed te luister leggen als de jeugd onderling aan het kletsen is.En als we iets verdachts vinden in de kleding of op de slaapkamer dan maatregelen nemen zodat het gebruik gestopt kan worden. Hij gaf aan dat we nog wel een beetje in een beschermde omgeving wonen, maar dat de verdovende middelen rondom ons steeds dichterbij komen en er in Spoordonk ook drugs wordt gebruikt. Er werd aangegeven dat er bij grote tentfeesten overal drugs wordt gebruikt, dus ook in Spoordonk.

Hij is 15 jaar verslaafd geweest en zo 15 jaar van zijn leven weggegooid heeft. Hij is dankbaar voor het doorzettingsvermogen van zijn familie en zag net op tijd in dat hij zo niet door kon gaan. Nu heeft hij dankzij de stichting GRIP weer toekomstmogelijkheden en kan hij door het werk op een boerderij zijn zinnen verzetten en is hij savonds moe en heeft geen behoefte meer om op stap te gaan en alcohol of drugs te gebruiken. Hij geeft wel aan dat de verdovende middelen nog steeds aantrekkingskracht op hem uitoefenen en hij continu in de gaten moet houden dat hij niet terugvalt in zijn gewoonten. Hij vertelde dat we onze kinderen moeten waarschuwen voor de gevaren van alcohol en drugs en wat de gevolgen kunnen zijn.

Het was een indrukwekkende avond en hopen dat we er hier in Spoordonk ons voordeel  mee kunnen doen.   Dorpscafé Spoordonk wil Eline, Willem en vooral Robbert bedanken voor hun bijdrage.