ZONDAG 1E PAASDAG OPENING ‘PIETJE-WAL’

29 maart 2018

Eerbetoon aan Pietje Wal uit Spoordonk

SPOORDONK  – Een weg in het buitengebied van Spoordonk wordt paaszondag omgedoopt tot ‘Pietje-Wal’, als eerbetoon aan de vermaarde motorracer van weleer.

Met motoren heeft hij weinig. “Ik durf niet eens achterop te zitten, laat staan zelf te rijden”, glimlacht Martien Mattheeuwse. Maar de geschiedenis van Spoordonk fascineert hem des te meer en de wegrace was jarenlang onlosmakelijk met het dorp verbonden. De echte Sporringse mensen weten dat de pk’s altijd rond Pasen weer brulden. Over de Steenrijt ging het dan, de Nieuwedijk, Brinksdijk en Soeperdonken.

Grote namen uit Europa kwamen tussen ’68 en ’79 naar Brabant en Spoordonk had een eigen held: Piet van de Wal, in de volksmond kortweg Pietje Wal. Hij was niet alleen een begenadigd coureur, maar sprak ook als persoonlijkheid tot de verbeelding; knappe vent, flamboyant, een womanizer en… een durfal. Zijn motto bij de races; ‘bloemen zal ik hebben, in mijn graf of in mijn hand’.

Rondom de straatraces in Spoordonk diende de stal bij de huidige woning van Mattheeuwse als kleedaccommodatie. ,,Mijn schoonvader vertelde die verhalen. Vond ik mooi. Toen ben ik op zoek gegaan naar foto’s.” Hij kreeg veel materiaal van Piet zelf, die in 2013 overleed. Op 68-jarige leeftijd. Voor wie de symboliek wil zien: hij reed altijd met het nummer 68. ,,En hij debuteerde in 1968”, zegt Mattheeuwse.

Naamloze weg wordt Pietje-Wal

Het is de hoogste tijd om de drievoudig nationaal kampioen en elfvoudig TT-deelnemer te eren, vindt Mattheeuwse. Zondag wordt een stuk weg in Spoordonk omgedoopt tot ‘Pietje-Wal’. Het gaat om een zijtak van de Meierijsebaan. Daar steekt een verhaal achter. De stichting die destijds de races in Spoordonk organiseerde, wilde graag ‘Oirschot’ in de naam voeren: Stichting Wegraces Oirschot. Toenmalig burgemeester Henri Cappetti vond dat oké, maar dan moest wel een stukje echt Oirschots grondgebied worden aangedaan. De lus werd gemaakt via een stuk naamloze weg, dat vanaf zondag een blijvende herinnering zal zijn aan de vermaarde wegracer.

Mattheeuwse heeft heerlijke verhalen uit die tijd. Bijvoorbeeld over het moment dat Jack Middelburg onderuit ging op de Brinksdijk in Spoordonk. Pietje Wal zat in zijn kielzog en had de race kunnen winnen, maar paste daarvoor en alarmeerde de wedstrijdleiding. De race werd stopgezet. Winnen ten koste van een ander hoefde voor hem niet, zei Van de Wal na afloop.

Onthulling

Dat soort anecdotes zal ook zondag vaak voorbijkomen. De dag begint met een dienst in de Bernadettekerk om 9.15 uur. Er zijn motoren – waaronder oude racers van Pietje Wal – en auto’s, want Van de Wal was na zijn carrière dealer van klassieke auto’s. Daarna gaan alle aanwezigen naar de plek waar om 11.00 uur de straatnaambordjes worden onthuld. De nababbel vindt plaats bij De Rode Haktol aan de Nieuwedijk.

Bron: ED.nl